Headshaking, a proč se bojím jara..

Pro většinu koňáků je konec zimního období důvodem k radosti… Ne ale pro všechny. Proč se netěšit na ovoněný teplý vzduch, čerstvou trávu, období „po línání“, vyjížďky v teplém (ne však ještě upoceném) počasí bez hovad a komárů, vrcholící přípravy na sezonu a první závody? V žaludku už totiž klíčí obava – bude házet hlavou?  

Sezónní headshaking začíná být u koní více a více rozšířený. Z počátku se může zdát, že kůň jen vyjadřuje nepohodlí s narůstající zátěží, výměnou výstroje, změnou krmné dávky nebo na něj prostě jen „leze jaro“. Jak tedy odlišit skutečný problém od zlozvyku nebo projevu vzdoru? Napřed je důležité vědět přesně, co headshaking je. Ale ví to skutečně někdo?  

 

Headshaking 

Jak již název onemocnění napovídá, jedná se o stav, kdy koně nekontrolovatelně hází hlavou. Nejedná se o cílené nebo zaměřené ohánění se čumákem za účelem dosáhnout změny (např. odehnat mouchu, zbavit se tlaku v hubě škubnutím do otěží apod.), ale jakési spontánní tiky, nad kterými koně nemají kontrolu. Trestat za takové chování je tedy nesmyslné. Jak takové házení hlavou headshakerů vypadá můžete najít na spoustách videí na Youtube. 

 Pro příklad uvádím zde (zdroj. Youtube.com):  

 

Dalším projevem je tření nozder o takřka jakýkoliv povrch – o beton, dřevo, mříže v boxe.. cokoliv. Může dojít až k odření kůže na čumáku a dalším komplikacím. Časté je také frkání, ukrývání hlavy do stínu nebo pronásledování jiného koně a lezení mu hlavou mezi nohy nebo pod břicho, stažené pysky a jiné výrazy nepohodlí. Kůň všechny tyto symptomy většinou předvádí jak bez výstroje, ve výběhu, na lonži, tak při práci pod sedlem. K úlevě většinou dochází v boxe, ale ani tam ne vždy. 

Když už tedy víme, že máme doma nebo ve stáji headshakera, kam se posunout dál? Otázka, kterou napadne a setká se s ní většina majitelů headshakerů – je to nakažlivé? Naučí se to i můj zdravý kůň, když bude v přítomnosti headshakera? Koně jsou zvídavá stádová zvířata, která se od sebe ráda učí nejrůznější vylomeniny. Klkání, hodinaření nebo i to, jak otevřít ohradu, box apod. jsou zlozvyky lehce naučitelné, které přidělávají starosti nejen majitelům ale hlavně ustajovatelům koní. Mít ve stáji v boxech vedle sebe 4 koně, kteří se přes noc baví vypouštěním napáječek a vytápěním celé maštale, by nechtěl nikdo. Headshaking není zlozvyk a koně nemohou za to, že ho projevují. Nemůžeme ale stoprocentně říci, že projevy se nedají koňskými kamarády okoukat a napodobovat. Osobně jsem se nesetkala s tím, že by se zdravý kůň naučil projevovat headshaking. Zároveň bych postiženého koně nedoporučovala vyčleňovat ze stáda nebo izolovat ve stáji. Headshaking je povětšinou multifaktoriální onemocnění, na které má podstatný vliv také psychický stav zvířete a izolace by mohla projevy ještě zhoršit. Na tuto otázku tedy nemám jednoznačnou odpověď. Dojít kompromisu mezi majiteli ustájených koní a největšího pohodlí pro postiženého koně je velice těžké. Důležité je pochopit, proč se to vlastně děje.. Ale víme to? 

 

Příčiny 

Jak jsem již zmínila syndrom headshaking je multifaktoriální onemocnění a hledání příčin je náročné. Obecně lze říci, že házení hlavou vyvolává dráždění trojklanného nervu. Čili koně „bolí hlava“. Ale proč? Při hledání příčiny bychom měli jít cestou nejmenšího odporu. Nejprve můžeme poměrně lehce vyloučit problémy s výstrojí – změnili jsme sedlo? Máme dobře docpané, zkontrolované sedlo, dobrý podbřišník, správně nastavenou uzdečku, správné udidlo? Tyto problémy můžeme vyloučit poměrně lehce i sami nebo za pomoci fyzioterapeuta, který by stejně měl koně prohlédnout. Při házení hlavou si totiž kůň běžně může přivodit další fyziologický problém a tím projevy headshakingu ještě zhoršit. Pokud však kůň nosí stejnou výstroj již delší dobu a s házením hlavou začal z ničeho nic, a to i bez výstroje ve výběhu, je téměř jisté, že problém pouhou změnou výstroje nevyřešíme. Zuby a dýchací cesty by měly být kontrolovány hned záhy. Při všem je ideální vést si deníček – kdy se kůň jak projevuje, zda hází hlavou stejně v jakémkoliv prostředí nebo se intenzita liší podle počasí, kvetoucích rostlin, množství a druhu práce, krmné dávky atd. U většiny headshakerů dochází k úplnému vymizení projevů nebo minimálně k výraznému zlepšení na konci pylové sezony. A právě těmito „sezónními headshakery“ se budeme dále zabývat. Pokud již máme vypozorováno, že u koně dochází ke zhoršení projevů např. na rozkvetlé louce, při větrném počasí, venku, přičemž v boxe je relativně klidný, dochází také ke zduření mízních uzlin, schovává hlavu před sluníčkem, ulevuje si koupáním nozder ve vodě apod. budeme dále pokračovat vyloučením pylových alergií. Dnes už je toto relativně snadné – v laboratořích Genomia s.r.o. rozborem krve postiženého koně za cca 3000,- Kč udělají kompletní alergologické vyšetření a za 14 dní budete mít v ruce výsledky. 

Více informací najdete zde: https://www.genomia.cz/cz/veterinarni/horse/#section7 

 Z výsledků pak vyvodíte jednoduchý závěr a to, jestli je váš kůň alergik. Pokud ano, máte dvě možnosti – alergenu se vyhnout, anebo zajistit koni imunovakcínu, která by měla projevy alergie potlačit. Očkuje se na půl roku a cena vakcíny se pohybuje okolo 3000,- až 3500,- Kč.  Vakcinaci je většinou nutné několikrát opakovat. 

 Pokud jsou výsledky alergologických testů negativní, nezbývá než hledat dál. Bohužel stále přibývá majitelů neschopných (i přes pomoci všech specialistů) dohledat příčinu. Jak pak takovému koni ulevit? Pokusíme se dát dohromady seznam „babských rad“ i osvědčených pomocníků při boji s headshakingem.  

 

Změna režimu 

Pokud již máme vypozorováno chování postiženého koně, můžeme se pokusit mu ulevit změnou režimu. Např. nevystavovat ho pobytu ve výběhu ve zhoršených klimatických podmínkách (při silném větru, na přímém slunci). Zajistit koni stinné místo a závětří, poskytnout barel vody s možností vykoupání nozder nebo brodiště, kde se kůň vyválí. Ke zlepšení stavu dochází většinou při zataženém počasí a v dešti nebo krátce po dešti. V takových podmínkách se snažíme více pracovat a zaměstnat koně. Nenutíme koně soustředěně pracovat na prašném povrchu na jízdárně na přímém slunci, nebo mu ulehčíme častějším kropením prašných povrchů v areálu a nošením stínící masky a síťky na nozdry i při ježdění. Pokud máte koně žrouta, a usoudíte, že nutně potřebuje náhubek, výrobci Thinline vyrobili i pro takovýto typ koní skvělý osvědčený pastevní náhubek, který je nejoblíbenějším zejména u zahraničních jezdců. 

 

Masky, síťky proti hmyzu  

Použitím masky nebo síťky proti hmyzu u většiny sezonních headshakerů dochází k výraznému zlepšení, proto bychom měli této věci věnovat maximální pozornost. Na trhu jsou dnes dostupné nejrůznější masky. Na co si tedy dát pozor? Je dobré volit masku s UV filtrem. Na většině masek je již tato informace uvedena. Jelikož bude mít kůň masku většinu času tráveného ve výběhu nebo pod sedlem, volme hlavně správnou velikost a pohodlnou masku, která neodírá, nepřiléhá na oči a je odolná. Z vlastní zkušenosti se dívám po masce střední až vyšší cenové kategorie. Investice do jedné kvalitní masky na sezonu je jistě lepší než shánět co týden nové masky, jelikož levná je roztrhaná. Ne vždy samozřejmě dražší znamená lepší. Osobní zkušenost mám s maskami Bucas Buzz Off – cenově 400,- až 500,- Kč a sezonu vydrží. Její nevýhodou je chybějící výztuha nad očima, a tak při dešti nebo navlhnutí může spadat koni na oči a poškodit je. Další nevýhodou je chybějící síťka na nos. Nyní lze pořídit masku i s prodloužením na nos, které lze zkrátit pomocí umístěných magnetů. Musím ale říci, že v celé naší stáji nebyl kůň, kterému by maska dobře sedla a dala se pohodlně nastavit. Headshakery přiléhající prodloužení na nozdry naopak ještě více dráždilo a působilo koni diskomfort. Mezi dražší ale výborně hodnocené masky s chráničem nozder a výztuhou přes oči patří masky zn. Horseware. Speciálně pro headshakery pak lze sehnat masky Equilibrium (cenově podobně jako masky Horseware). Jejich řada masek a sítěk na nozdry Net Relief slibuje výrazné zmenšení projevů headshakingu, stojí okolo 700,- Kč. Mezi o něco levnější pomocníky, ale dosti účinné bych zařadila ještě masku Eskadron s ochranou proti UV záření (za necelých 800,- Kč) nebo za skvělou cenu masku QHP s ochranou proti UV záření a dokonce odnímatelnou síťkou na nozdry za 570,- Kč. Ovšem mezi topky za poslední rok 2023 patří také Premier Equine maska s UV ochranou, která vyjde na necelou 500,- Kč.             

     

Repelenty 

Mezi další pomocníky se řadí repelentní ochrana. Čím méně bude dotěrný hmyz na koně dosedat, tím více se kůň bude soustředit na práci, a ne na odhánění much a házení hlavou. Doporučuji tedy zainvestovat do kvalitního repelentu. Na citlivá místa, okolí očí a nozder, použijeme nedráždivý a pro tyto účely vyráběný repelent, ideálně v roll-onu. I kvůli častému zranění nozder používám Skin Salve. Na zbytek těla jsem vyzkoušela snad opravdu všechno.  Perfektní mazací repelent s hojícími účinky, který jsem také zkoušela je i Protection Plus (hojivá mast). Doporučuji repelent během sezóny měnit. Mouchy a muchničky si na používaný repelent mohou zvyknout a ten pak přestává být účinný. Za nejúčinnější repelent na trhu bývá považován Farnam Endure, který vydrží opravdu dlouho i přes pocení koně. Doporučuji však střídat ještě s jiným. Ideální jsou pak repelenty na olejové bázi, které se tak rychle nevypotí např. olejové tonikum s repelentním účinkem od Topvet, které je čistě na přírodní bázi. Repelent si také můžete udělat doma a to např. odvarem z listů ořešáku (upozorňuji že ořešák silně barví a pokud si nechcete udělat ze šimla hnědáka tak opravdu nedoporučuji), luhováním hřebíčku (koření!) v Alpě na přímém slunci, kombinací Tea-Tree olejíčku a dalších komponentů nebo přidáváním česnekových tablet nebo granulovaného česneku do žrádla koni (s těmi začít nejlépe už na podzim). Někomu tyto babské rady fungují, jinému ne. Záleží na lokalitě, výskytu hmyzu a snášenlivosti obecně.    

                                                                                                                  

Krmení 

Výživa koně je také velice důležitá. Jelikož kůň trpící headshakingem je značně nervóznější v období, kdy je vystavován spouštěčům, je vhodné optimalizovat krmnou dávku a zařadit zklidňující doplňky. Ideální je vynechat úplně energetické krmivo a přistoupit na krmivo s vlákninou a vyváženým poměrem vitamínů a minerálů. Ideální je např. NovaEqui Herba nebo jiné komplexní krmivo s nízkým obsahem obilovin. Novinkou na trhu je také NovaEqui Metabolic, speciálně vyrobené i pro tento typ koní. Energii pak můžeme doplnit použitím olejů. Pro celkové zklidnění koně doporučuji doplnit hořčík, vždy mít k dispozici solný liz pro doplnění sodíku a samozřejmě bylinné a jiné zklidňující přípravky např. Mikrop SE-Vit z těch levnějších. Vhodné je pak přidávat MSM, které má i analgetický účinek.                                                                                                                 

 

Výstroj 

Nemyslím si, že je dobré v období házení hlavou koni výrazně měnit práci. Práci přizpůsobíme podmínkám viz. výše. Sledujeme chování koně v určitých částech dne a podle toho s ním pracujeme. Koni práci zpestřujeme tak, aby ho bavila. Dennodenní stereotyp na jízdárně nebude pro koně trpící headshakingem to pravé ořechové. Pokud máme vychytané projevy tak, že lze s koněm pracovat a není pro nás a sám sebe nebezpečný, nevyřazujeme práci pod sedlem. Mnohým koním ulevila změna uždění nebo přechod na bezudidlové uždění. Výborným pomocníkem jsou anatomické uzdečky, které mění tlak vyvíjený na části hlavy koně a jsou pro ně příjemnějšími na nošení. Mezi nejslavnější patří Horseware Rambo Micklem, nicméně dnes seženete spoustu podobných a levnějších uzdeček např. Kavalkade Ivy nebo uzdečky Horse4u za třetinu ceny Horseware. 

 

Antihistaminika 

Někteří majitelé headshakerů svým koním v období pylové sezóny podávají antihistaminika. V tomto případě je opravdu vhodné konzultovat s veterinářem. Některé studie uvádí poměrně dobrou úspěšnost léčby koní antihistaminiky s obsahem cyproheptadine. Tuto látku obsahuje např. Peritol, který je na předpis.  

 

Závěrem připomenu, že při práci z headshakerem je nejdůležitější klid, porozumění a souhra mezi majitelem a jeho koněm. Nesnažte se problém vyřešit co nejrychleji, netlačte na výsledky a nebuďte zklamaní, že to, co jiným funguje, zrovna vám ne.. Není žádná univerzální rada. Důležité je nepropadat panice a přizpůsobit práci, ježdění i denní program koně jeho potřebám. Při jízdárenské práci se soustředíme na kvalitu odvedených, ač jednoduchých prvků, jelikož co dříve kůň zvládal precizně bez problémů pro něj nyní může být mnohem náročnější. Důležité je přilnutí a soustředění na práci a postupovat opravdu krůček po krůčku. Časem se určitě všem majitelům koní se syndromem Headshakingu podaří tyto opakující se období ne jen přežívat, ale i si je užívat.