Podbřišníky Winderen Pressure Relief

Podbřišníky Winderen Pressure Relief navrhli tak, aby výrazně snížil tlak na hrudní kost koně. Do vnitřní strany podbřišníku umístili technologicky vyspělé materiály, jejichž účinnost je již dobře známá z podložek Winderen Back Protect Solution. Anatomický tvar s výřezem v oblasti loktů a širokou plochou v oblasti hrudní kosti činí tento podbřišník mimořádně pohodlným, zejména pro citlivé koně. Použitá řešení umožňují rozložit tlak, jenž jinak působí na hrudní kost a okolní svaly v bodech, a tím zlepšují svobodu pohybu a dýchání koně jakož i jeho celkové pohodlí při jízdě.

 

Navrženy speciálně pro koně:

  • Citlivé
  • Nervózní
  • Neklidné při sedlání
  • Se zdravotními indikacemi
  • V procesu obsedání

 

• Výrazná redukce tlaků působících v jednotlivých bodech
• Větší svoboda pohybu
• Lepší stabilita sedla
• Anatomický tvar

Během tréninku se hrudník koně rozpíná do všech stran jako nafouknutý balón, zatímco podbřišník vyvíjí tlak na hrudní kost a na citlivé svaly a nervy, které jsou na ní napojeny. Tento zvýšený tlak je schopen ovlivnit mnoho procesů v těle koně, což může z různých příčin způsobit, že je kůň při sedlání nervózní. Proto je nesmírně důležité zajistit, aby se kůň ve svém vybavení cítil co nejpohodlněji.

Právě proto pro vnitřek podbřišníku Winderen Pressure Relief použili technologicky vyspělé materiály, které výrazně snižují tlak na hrudní kost a okolní svaly. Takovéto řešení zvyšuje pohodlí a dopřává zvířeti volnost pohybu při tréninku, což činí tento podbřišník vhodným i pro citlivé koně.

 

Podbřišník Winderen Pressure Relief má anatomický tvar, jenž je přizpůsoben tělesné stavbě koně. Zaoblené okraje s měkkým zakončením v oblasti loktů nejen že umožňují větší volnost pohybu přední nohy, ale také poskytují dodatečnou ochranu citlivé pokožky v této oblasti. Široká kontaktní plocha podbřisníku navíc zajišťuje rovnoměrné rozložení síly na větší plochu, čímž se snižuje možnost působení tlaku v jednotlivých bodech.

 

Podbřišník navíc vybavili oboustrannými gumami, které jsou ploché a pružné, a přitom velmi pevné a odolné.

Ve skokové verzi se tyto gumy nacházejí v různých výškách - přední je níže a zadní výše. Toto řešení umožňuje lepší přizpůsobení podbřišníku tělu koně, díky čemuž bočnice lépe přiléhají k bokům. Díky tomu se lýtko jezdce nachází v pohodlné poloze, což zvyšuje stabilitu jakož i účinnost používaných pomůcek.

Ochrana proti nárazům

Moderní polstrování podbřišníku nejenže účinně snižuje tlak na hrudní kost koně, čímž zvyšuje volnost pohybu a dýchání, ale také chrání před zraněními zvenčí, ke kterým může dojít při překonávání překážek v terénu nebo při nárazu kopyt do hrudníku během skoku. Energie nárazu je absorbována a účinně rozptýlena, čímž je kůň chráněn před pohmožděninami a naopak podpořen ke svobodným a jistým skokům.

Kůže nejvyšší kvality

Pro výrobu podbřišníku Winderen Pressure Relief použili výběrovou lícovou kůži - z vnitřku je měkká a pohodlná pro koně, zvenčí vypadá elegantně a je velmi odolná. Díky mimořádně vysoké kvalitě použitých materiálů Vám při správné péči bude Váš podbřišník sloužit po mnoho let.

Funkční zapínání

Aby zajistili pohodlí při používání i pro jezdce, vybavili podbřišník velkou funkční karabinou, kterou lze snadno vytáhnout zpod elegantní krytky. Toto jedinečné řešení umožňuje snadné připnutí poprsníku. Navíc, když se karabina nepoužívá, zůstává bezpečně schovaná pod krytkou, takže se nestane, že by se o ni nechtěně zachytilo kopyto. Kromě toho jsme podbřišník vybavili velkým okem zabezpečeným klapkou pro rychlé a bezpečné připnutí pomocných otěží.

 

Anatomické struktury týkající se oblasti upevnění podbřišníku:

SVRCHNÍ VRSTVA
kožní sval trupu

STŘEDOVÁ VRSTVA
nejdelší sval zádový

HLUBOKÁ VRSTVA
pilovitý ventrální sval

NEJHLUBŠÍ VRSTVA
vnější šikmý sval břišní, svaly mezižeberní

7190b

 

Hrudní část pilovitého ventrálního svalu
(Thoracic ventral serrated m.)

Nejdelší sval zádový
(Latissimus dorsi m.)

Hluboký sval hrudní
(Ascending pectoral m.)

Vnější šikmý sval břišní
(External abdominal oblique m.)

7191b

 

Hrudní kost je jednou z nejlépe inervovaných struktur v těle koně. Nachází se v oblasti ramenního pletence, který inervuje celou hrudní končetinu. Je to také místo, kde se spojují nervy jdoucí z míchy přes kožní svaly a mezižeberní svaly, čímž inervují hrudník. Právě kvůli bohaté inervaci této oblasti koně často trpí přecitlivělostí v oblasti umístění podbřišníku, zejména pokud podbřišník řádně nesedí a neustále tak dráždí citlivé struktury.

Typické projevy nepohodlí způsobené nevhodně zvoleným podbřišníkem:

Nesmíme zapomenout na životně důležité vnitřní orgány, jejichž optimální fungování je pro výkonnost koně klíčové, jako je srdce, plíce, bránice, které se rovněž nacházejí právě v oblasti pod podbřišníkem.

Příklad: Obrátila se na pomoc majitelka pětileté drezurní klisny, která si již nějakou dobu zpět začala u svého koně všímat projevů spojených s nepohodlím v oblasti umístění podbřišníku. Její klisna reagovala na zapínání podbřišníku velmi nervózně - až tak, že se během sedlání začala chovat agresivně vůči své majitelce (útočila zuby, snažila se kopat přední nohou). Tato oprávněně znepokojená žena požádala o konzultaci a důkladné palpační vyšetření týkající se bolesti v oblasti podbřišníku. Během rozhovoru s majitelkou se nám podařilo vyloučit další okolnosti, které by mohly mít vliv na chování klisny (např. žaludeční vředy, špatně sedící sedlo, nepohodlí v ústech/zubech), naopak jsme přišly na to, že podbřišník skutečně nebyl dobře padnoucí – byl příliš krátký (přezky se při couvání zachytávaly o loketní kloub) a příliš tuhý (podrážděná kůže v oblasti za loketním kloubem). Po provedení manuální terapie, doporučení několika protahovacích cviků a výměně podbřišníku za delší a měkčí byl problém úspěšně vyřešen.

Jaký by měl tedy podbřišník být?

 Měl by zajistit optimální fungování nervů tím, že na ně nebude příliš tlačit - mnohem lepší je podbřišník, jehož tlak je rovnoměrně rozložen podél celé plochy, na které je upevněn, než podbřišník, který tlačí jen v některých bodech a vyvíjí tlak na kůži, nervy a svaly. V rámci této problematiky je vhodné upřít pozornost na šířku podbřišníku a zda je jeho povrch plochý a rovný z vnitřní strany.

• Měl by umožňovat svobodný pohyb hrudníku a neomezovat dýchání koně. Je třeba dát si pozor na podbřišníky mající gumy pouze z jedné strany - hrudník se může během výkonu volně rozpínat pouze na té straně, kde je upevnění pružné, čímž je omezena volnost rozpínání na opačné straně.

• Jeho tvar by měl být uzpůsoben svalstvu koně a typu práce, kterou vykonává. Například pro skokový trénink jsou oblíbené široké podbřišníky s dodatečným vyztužením oblasti hrudní kosti (tzv. okopávací podbřišník), které nejenže slouží jako opora hrudní kosti při skoku, ale také ji chrání před případným nárazem kopyta nebo překážky.

• Měl by optimálně sedět (ne příliš krátký, ne příliš dlouhý, ne pokřivený, ne špatně upevněný) a rovnoměrně rozkládat váhu sedla a jezdce.

• Neméně důležitý je i materiál, z něhož je podbřišník vyroben. Citlivá kůže koně bude reagovat zcela jinak na syntetický materiál, který má tendenci praskat a odírat kůži, než na přírodní materiál, jako je kvalitní kůže nebo vlna.