Jak pečovat o podsedlové dečky

Jelikož jsou dečky moje záliba, často se mě mí přátelé ptali, jak o své podsedlové dečky pečuji když se zašpiní a propotí. Dnes tady mám pár tipů pro Vás.

Napřed dečku odchlupím. Nejlépe to jde Magic Brushem, Striphairem nebo gumovým hřbílkem. Na odstranění prachu je dobré použít vysavač. Ušetříme si tím časté čištění pračky.

Ještě předtím než dečku vhodím do pračky, zkontroluji, zda-li někde nemá černé/hnědé skrvny od podbřišníku či chapsů/jezdeckých bot. Tyto skvrny se rády zapírají a je dobré je řešit včas.  Na tyto skvrny používám žlučové mýdlo, známé taky jako Jelen. Je to zázrak co si poradí i se skvrnami o kterých byste si mysleli, že se nevyperou. Dečku spolu s mýdlem odmočím v teplé vodě a poté properu v ruce, dokud skvrna není viditelná. Následně dečku trošku vykroutím a dávám do pračky. U dražších deček s pruhem raději přidávám ubrousek pro pohlcení barvy při případném obarvení (dá se zakoupit například v DM drogerii). 

Jednou se mi stalo, konkrétně se mi to stalo u staré raritní Eskadron Big Square Blackberry, že barvu pustila a obarvila bílý pruh na dečce. Naštěstí stačilo dečku znovu vyprat a napravit chybu a přidat papírek na pohlcení barvy a katastrofa zažehnána.

Dečku v pračce následně peru na 30° na 45minut (když je moc zašpiněná tak proces opakuji nebo zvolím delší program). Není dobré dečky sušit na sluníčku! Na sluníčku dečky rády blednou a ztrácí barvy!

Foto: Vendy Molinová