TYPY UDIDEL - Páková udidla

Páková udidla:

Jak už název napovídá jsou to udidla s pákovým efektem. Díky pákovému efektu jsou udidla ostřejší. Někteří koně mají při neopatrném užíváni tendenci se před jejich působením schovávat za kolmici a utéct tak tlaku. také se můžeme setkat s tím, že se udidla podepínají buď retízkem nebo koženým řemínkem. Toto napomáhá zároveň působení v týlu. Tyto udidla by měly být používány pouze zkušenými jezdci s klidnou rukou, kteří ví jak s tímto udidlem pracovat. Svou oblibu mají hlavně v parkuru u dopředných a nebo příliš silných koní, v drezuře v kde jsou u vyššího stupně povinnou součástí drezurní uzdy nebo ve westernu. 

 

Vícetypové stihlo

Dalším takový Hybridem mezi stihlovým a pákovým udidlem je udidlo 3 - typové. Jedná se o udidlo, které můžete zapnout jako klasické stihlo, ale díky dvěma přidaným kroužkům je možné využít pákový efekt pro zvýšení ostrosti - otěže i lícnice lze zapnout různými způsoby dle aktuální potřeby. Kroužky jsou pohyblivé a bývá v provedení jak klasického stihla, tak i s ochranou proti odření koutků (viz foto)

Výsledek obrázku pro 3 typové udidloVýsledek obrázku pro 3 typové udidlo

 

Thiedelman

Patří mezi ostřejší skoková udidla. Udidlo se využívá s podpínacím řemínkem a má více možností zapnutí. Jedná se o oblíbené udidlo převážně do parkurů a používá se na dopředné koně.

Výsledek obrázku pro Thiedelman

 

Sněhulák

Udidlo, které se dá zapnout i jako stihlo a jeho ostrost záleží na způsobu zapnutí. Býva několik typů a to 3 nebo 4 kroužkové. Čím níže otěže zapnete, típ je udidlo ostřejší a díky prokluzu udidla může docházet k poradnění koutků jako u stihla. Často se můžeme setkat i s podepínáním udidla, které také zvyšuje ostrost působení.

Související obrázek

 

Pelhem

Pákové udidlo, které je na trhu k dostání v mnoha provedeních i s rozdílnou délkou ramen. Standardně se používá s pelhemovými spojkami a nebo dvěmi otěžemi.

 udidlo-pelhem-lomeny-uditko-22mm

Drezurní páka

Používá se na uzdě v kombinaci se stihlovým udidlem. Toto uždění je v nesprávných rukách velmi ostré a je vhodné opravdu pouze pro zkušené jezdce. V drezuře může jezdci nabídnout přesné a minimální pomůcky rukou, které nejsou téměř viditelné.

Výsledek obrázku pro drezurní páka

Westernová páka

Jedná se o pákové udidlo, které mívá většinou menší průměr než například pelhem nebo drezurní páka. Používá se ve westernu na koně, kteří jsou perfektně jezditelní na udidle stihlovém. K tomuto udidlu se dostávají koně věkem a je pouze dalším krokem přiježdění koně. Přechází se k ní hlavně z důvodu co nejmenší viditelnosti pobídek (tak jako u drezurní páky).

 

 

Hackamore

Hackamore není doslova udidlo. Jedná se o typ beuzdidlového uždění, které využívá pákového efektu, který působí na nosní kosti a díky podepnutí působí na týlu. Často se využívá pro koně kteří nesnesou udidlo v hubě a nebo jej například kvůli zranění nemohou mít vůbec. Ostrost závisí na délce ramen. Při používání je třeba opatrnosti, při špatném zacházení může dojít i ke zlomení nosní kosti!

Výsledek obrázku pro Hackamore flower

 

Hackamore s udítkem

Jedná se o velmi ostrou variantu uždění. Je určené hlavně pro problematické, špatně zvladatelné a tupohubé koně. Jeho působení na nose se dá zjemnit použitím beránkového potahu na nánosník. Toto udidlo je vhodné pouze pro zkušené jezdce.