Testujeme Fager Annu, Biancu a Marii

IMG_2060

Naše ambasadorka Michaela Schwarzová testovala švédská udidla Fager po dobu jednoho roku.
Pojďme se společně podívat na typy, které vyzkoušela a co na ně říká. 

 Obecně mohu říct, že ať už moje koně, nebo koně, které mám v tréninku, udidla Fager velmi dobře přijímají. Udidla jsou velmi lehká, zejména ta titanová, hladká, mají příjemně zpracované klouby, které se nedostanou do žádného nepříjemného úhlu. Pro mladé koně, nebo koně, kteří nechtějí úplně ochotně přijít na přilnutí, bych určitě volila sladké verze udidel.

Udidlo Anna Sweet Iron Loose Rings – jednolomené stihlové udidlo ze sladké oceli, které se při větším tlaku zamyká do nelomeného udidla, ale naopak nepůsobí louskáčkovým efektem. Používám na mladého koně, který má tendenci utíkat za otěž. Na tomto udidle je příjemný, myslím si, že i jako mladému koni mu více vyhovuje sladká chuť udidla. Za mě toto udidlo mladému koni lépe vysvětlí pomůcky rukou do přistavení v týle než 2x lomené udidlo. Jakmile se mi zdá, že začíná být mírně pasivní v hubě, vyměním udidlo za Biancu.

 

Udidlo Bianca Titanium Loose Rings – 2x lomené titanové stihlo. Používám na mladého koně, který se lehce schovává za otěž. Střídám se stihlem Anna, protože každé už ze své podstaty působí na jiné body v hubě, takže si myslím, že je fajn udidla občas vyměnit a tím si i pomoci vyřešit určité problémy. Koník na tom dobře spolupracuje, ale při delším používaní mám pocit, že se na něm více bortí v týle než na jednolomeném udidle. Naopak vzhledem k válečku na prostřední části udidla mám pocit, že má kůň na tomto udidle mírně aktivnější hubu, protože váleček trochu masíruje jazyk.

 

Udidlo Maria Titanium Loose Rings – 2x lomené titanové udidlo, které je velmi příjemné a hladké na dotek. Měla jsem klisnu, která se lehce bránila kontaktu, tuhla v týle a v těžších cvicích byla tvrdší v hubě a trochu neprostupná. Na tomto udidle byla velmi spokojená a i ve cvicích jako piafa a pasáž se mi ji lépe dařilo udržet prostupnou a na nižším a kulatějším krku. Doporučila bych spíš pro koně, kteří jdou mírně proti ruce a přizvedávají se v týle, než kteří se schovávají za otěž.

Udidlo Anna Sweet Iron Fixed Rings – jednolomené olivové udidlo ze sladké oceli. Používala jsem přechodnou dobu na mladého koně, který se hodně schovával za otěž, aby se naučil, že se může do udidla opřít. Toto udidlo nepůsobí louskáčkovým efektem a navíc olivkové kroužky lépe dovolí koni se opřít. Nejsem zastáncem olivových udidel, mám raději stihlová, ale toto udidlo naprosto splnilo svůj účel, který jsem od něj očekávala a poté jsem přešla na stejný typ udidla, ale se stihlovými kroužky.

 

Já oceňuji zejména to, že jsou tenká a tím pádem kůň nemá „plnou hubu železa“.

V porovnání s obyčejnými udidly jdou koně určitě ochotněji na kontakt.

 

Fotografie Barbora Chlebová