Jak si zapamatovat trasu?

 

DREZURNÍ ÚLOHY

Jelikož už víme dopředu jakou drezuru pojedeme je lehčí si ji zapamatovat než kurz parkuru. Pojďme si dát typy jak si zapamatovat úlohu:
▪KRESLENÍ
Jeden z nejlepších způsobů je si úlohu nakreslit.
Obdélník si nakreslíme v poměru 1:2 (dle velikosti papíru, místa apod) v případě, že se úloha jede na obdélníku 20x40. V případě, že se jede na obdélníku 20x60 tak v poměru 1:3.
V dalším kroku si volím barvy. Většinou podle toho jaké mám po ruce, ale většinou modrou klus, červenou cval a černou krok.
Pak už pokud jsou v úloze nějaké prodloužení, zkrácení, plece, piruety apod. zvolím si na to určité druhy čar a značek. Tzn. prodloužený klus modrá přerušovaná čára, střední klus modrá čerchovaná čára, dovnitř plece čárky od stěny ke středu apod.. fantazii se meze nekladou.
A poslední krok pro přehlednost. Některé úlohy jsou delší, že když se namaluji do jednoho obdélníků je to nepřehledné. Raději tedy úlohu namaluji do více okýnek.

1

 



▪ ÚLOHU PŘEJDEME PRAKTICKY BEZ KONĚ

Není nad to si úlohu projet bez koně. Něco jako prohlídka parkuru bez koně, ale drezury.

IMG_2710

▪ÚLOHU PŘEJEDEME S KONĚM
Čím víckrát si úlohu přejedeme tím víc nám zůstane v hlavě. A nejen nám, ale občas i koni.
V případě možnosti, že máme možnost ježdění více koní není na obtíž ani to, že si úlohu přejedeme i na jiných koních.

IMG_4067

KURZY PARKURŮ

PŘEŘÍKÁNÍ
Kurzy bývají vyvěšeny už před koncem předchozí soutěže/od začátku soutěží. Tudíž čím vícekrát si parkur předříkáme tím lépe si ho zapamatujeme. Ne nadarmo se říká: "Opakování je matka moudrosti".


PROHLÍDKA
Před každým parkurem je povolena prohlídka. Tudíž projit si ji 1x-2x také není na obtíž. Po prohlídce je dobře taky se otočit a přeříkat si kurz, když nevidíme překážky.

SLEDOVÁNÍ PŘEDCHOZÍCH JEZDCŮ
Pokud máme možnost podívat se na jiné dvojice tak to také přispěje k lepšímu zapamatování


ZÁCHYTNÉ BODY
Určit si překážky podle zajímavých barev, strašáků či "tvarů".

OPRACOVÁNÍ S KONĚM V KOLBIŠTI
V některých soutěžích je povoleno tzv. společné opracování. Je povoleno buď si skočit kolmák a oxer nebo pouze ukázat koni překážky a projet si trať. Pokud ne na to čas klidně i víckrát.


VJEZD DO KOLBIŠTĚ
Před samotným startem je možnost vjezdu do kolbiště, když startuje dvojice před námi. V tu chvíli můžeme kolbiště doplnit my a trasu si projet. Avšak dbejte na to, aby jste se nepřipletli do cesty!!



Terénní zkouška

PROHLÍDKA TRATI
Jelikož trasu závodu dostaneme už při poradě máme možnost si cestu lépe zapamatovat. Avšak prohlídka trati, najít si záchytné body a prohlédnout překážky je nejlepší.

 DSC_0203

 

 

 

 

 

 

 

 

Petra S.