Podložky Winderen, která bude nej?

S udidly značky Winderen jsme vás seznámili v posledním článku, a protože mají ve výrobě i peckovní podložky pod sedlo, pojďme se nyní zaměřit na ně.

Podložky Winderen mají hodně společných vlastností, ale každá ze tří dostupných verzí má trochu jiné použití. Při výběru té nejvhodnější pro koně musíme vzít v potaz zejména to, jak jsme vybírali sedlo.

Ve všech podložkách Winderen je použita technologie Back Protect Solutiondíky tomu všechny absorbují otřesy a přetížení bez nežádoucího efektu oddálení jezdce od hřbetu koně, stabilizují sedlo a díky „stažení” napětí z hřbetu koně umožňují zvířeti svobodnější pohyb a rychlejší uvolnění pod sedlem.

Toto ve výsledku ve většině případů pomáhá zpevnit hřbet koně – až 89,6% dotazovaných uživatelů si všimlo zlepšení stavu svalů svých zvířat a až 75% dotazovaných uživatelů zaznamenalo zmenšení bolestivosti vlastních zad po trénincích. Náš krátký popis jednotlivých variant podložek Winderen by vám měl být nápomocen v řešení vašich pochybností s výběrem správné verze.

 

 

COMFORT 

  • Tloušťka pěnových vložek: 18 mm před stlačením
  • Díky své univerzálnosti je nejčastěji volenou verzí mezi kupujícími. Pěnové vložky o tloušťce 18 mm, které jsou v ní použity, jsou pro vás nejvhodnější, pokud jste dosud pod sedlo používali podložky na bázi gelu, vlny nebo paměťové pěny.
  • Horní vrstva podložky stabilizuje sedlo v několika rovinách, sedlo se jakýmsi způsobem „přisaje”. Umožňuje to také opravit a precizně dorovnat nedokonalosti, které vznikly tím, že sedlo nesedí perfektně. A co je důležitější – tyto opravy probíhají dynamicky během každého pohybu koně. Následující vrstva umožňuje neuvěřitelné tlumení nárazů a rozložení bodových tlaků sedla na hřbet koně. Rovnoměrné rozložení tlaku sedla se bezprostředně projevuje ve větším komfortu zvířete a jeho větší chuti k práci. Třetí vrstva, která je nejblíže hřbetu koně, je odpovědná za zmenšení zatížení hřbetních svalů. Umožňuje tak těmto svalům pracovat – zatínat a uvolňovat se, což je klíčové pro jejich správný rozvoj, výkonnost a efektivitu.
  • Právě díky této kombinaci různých materiálů o různých a technologicky vyspělých vlastnostech má tato podložka výborné efekty a vlivy jak na jezdce, tak i na koně, což je nejdůležitější. Ve většině případů podložky umožňují snazší a rychlejší uvolnění koně v práci pod sedlem – 75 % dotázaných uživatelů podložky Winderen Back Protect Solution mohlo pozorovat tento efekt u svých koní 
     
    Kdy vybrat verzi Comfort?
    • Používám jedno sedlo na více koní.
    • Moje sedlo dobře sedí na koni, beru-li v potaz použití s mojí současnou podložkou.
    • Používám podložku z ovčí vlny, gelu, paměťové pěny.
    • Moje sedlo bylo vyrobeno na míru, avšak kůň se vrací po úrazu a nyní má méně svalové hmoty na hřbetě, mým cílem je pomoci mu tuto hmotu zpět získat.
    • Můj kůň je mladý/začíná trénovat a proto vím, že svalovou hmotu teprve nabere, z tohoto důvodu jsem koupil širší sedlo.
    • Můj kůň má slabé hřbetní svaly, pracuji nad tím, abychom tyto svaly co nejdříve posílili a nabrali.

     

     

SLIM
  • Tloušťka pěnových vložek: 10 mm před stlačením
  • Verzi slim byla navržena na přání závodníků, kteří disponují sedly na míru pro každého koně. Podobně jako ve verzi Comfort mají vložky verze Slim tři technologicky vyspělé vrstvy, byly ovšem upraveny tak, aby i při své tloušťce mohly i nadále zachovat své vlastnosti spočívající v rozptylování energie.
  • Z důvodu neustálého rozvoje a změn hřbetních svalů koně během tréninku bude dokonce to nejlépe sedící sedlo potřebovat jisté zásahy a korektury. Tento proces je dynamický, hřbet zvířete se mění prakticky každý den. Ve variantě tenké podložky Winderen byla vrstva zodpovídající za korekci nedokonalostí souvisejících s tím, jak sedlo sedí či nesedí, na minimum, stejně tak jsme u pozůstalých dvou vrstev použili pěny o větší hustotě, aby bylo zajištěno tlumení otřesů a rozložení bodů tlaku ve stejné míře jako u verze Comfort. To vše jsme obsáhli do 10 mm pěny, díky čemuž může podložka Slim fungovat správně i pod sedly, které sedí přesně a těsně.

     

     

    Kdy vybrat verzi Slim?
    • Moje sedlo bylo nedávno dopasováno odborníkem a nechci ho zužovat.
    • Moje sedlo je ušito na míru – je stále kontrolováno a případně dopasováno.
    • Moje sedlo sedí a je v ideální rovnováze.
    • Jezdím pouze na podsedlové dece nebo na podsedlové dece a tenké gelové podložce.
 
CORRECTION
  • Tloušťka pěnových vložek: 18 mm + filcové vložky
  • Korekční verze podložky pod sedlo Winderen Back Protect Solution byla zkonstruována na základě podložky Comfort, avšak v tomto případě speciální kapsy na potazích filcových vložek, stejně tak samotný potah s elastickou příměsí umožňují přidání dodatečných filcových vložek, které umožní korekturu a správné nastavení a usazení sedla.
  • Korekční podložka pod sedlo Winderen má 6 (a ne 4, jak je tomu u klasických podložek) kapes na filcové vložky. Linie řezu byly ve spolupráci s fyzioterapeuty a veterináři navrženy tak, aby byly ve shodě s přirozenými liniemi hřbetních svalů zvířete. Použití 6 kapes na korekční vložky (3 z každé strany) umožňuje jemné a precizní provedení potřebné korektury. Když potřebujete přidat na zadní straně například 9 mm, můžete použít menší počet vložek do středové kapsy - například 4 mm – a vytvořit tak jakýsi „klín”, bez prudkých rozdílů výšky.
  • Středový panel korekční podložky může být rovněž nápomocen v případě, kdy má kůň mírně prolnutý hřbet, nebo když jsou po tréninku viditelné znepokojující suché oblasti na hřbetě – to totiž znamená, že sedlo nepřiléhá celou svojí plochou a opírá se přední a zadní částí a způsobuje tak otlaky. Díky použití filcových vložek různé tloušťky můžete přizpůsobit korekturu od 2 do 9 mm.

 

Kdy vybrat verzi Correction?

  • Když cítím, že moje sedlo utíká dopředu nebo dozadu a je tedy nutné opravení jeho rovnováhy.
  • Když mám koně, který se vrací do zápřahu po zranění a jeho sedlo je příliš široké vzhledem k momentálnímu stavu jeho hřbetu.
  • Mám koně, který má příliš vypracovanou přední/zadní část, a proto jsem vždy potřeboval podložku s korekturou přední/zadní části.
  • Když mám koně, který potřebuje větší výplň pod středovou částí sedla tak, aby se sedlo celou svou plochou a nevznikaly nežádoucí suché oblasti.
  • Mám vícero koní a používám jedno a to samé sedlo.
  • Mám vícero mladých koní v tréninku a potřebuji vždy v rychlosti usadit sedlo tak, aby bylo v rovnováze a aby mnou trénované koně mohly pracovat bez pocitu nepohodlí.
 

 

Podložky mají vyměnitelné potahy. Potahy pro verzi Comfort jsou stejnou variantou verze Slim, korekční podložky mají mírně upravený potah s elastickou příměsí, aby se do nich vlezly korekční filcové vložky. Horní vrstvu tvoří materiál s dlouhou životností, odolný proti prodření a roztrhnutí, který chrání zbylé vrstvy a umožňuje spojení sedla s podložkou. Spodní vrstvu naopak tvoří drsná síťka, která brání nechtěným pohybům sedla a umožňuje souběžné odvětrávání.

 

_____________________________________________________________________
 
*text i obrázky jsou převzaty ze stránek firmy Winderen a jsou tedy jejich výtvorem. Text byl částečně poupraven pro potřeby našich jezdeckých potřeb, seznámení se s touto novou jedinečnou značkou.