Třmeny - Sprenger Bow Balance x Freejumpy

Dnešní článek se bude týkat třmenů a to konkrétně Sprenger Bow Balance a Freejumpů. Budete si moct přečíst jak jejich popis, tak i naše zkušenosti.

 

Sprenger Bow Balance

 

Tyto třmeny patří do kategorie kloubových třmenů – mají 4 klouby, které nejen ulevují kotníkům a kolenům, ale také mají bezpečnostní funkci. Dokáží se velmi ohnout, takže by z nich noha měla vypadnout za každé situace. Mají širší nášlapnou plochu, což mě osobně velmi vyhovuje. Noha mi z nich nepadá, pěkně mi drží na místě. Tato plocha je navíc protiskluzová, což mohu potvrdit – několikrát jsem v nich jela v botách s namoklou podrážkou a nikdy jsem neměla problém s tím, že by mi noha vykluzovala ven. Spodní část třmenu je odlehčená.

 

image (3)DSC_2942

 

Mohu je doporučit jak na skákání, tak i drezuru. U obou mě podržely, noha mi pěkně drží, nejsou zbytečně objemné ani těžké, na noze velmi příjemné. Na druhou stranu někdo zase tvrdí, že jsou zase těžší než třeba Freejumpy, museli jsme kvůli nim zkrátit ještě o dírku či dvě řemen, jelikož jsou delší, než klasické třmeny. Jediná nevýhoda je snad v čištění, když je v nich písek musíte je umýt v umyvadle, ručně to jde horko těžko.

Prodávají se ve třech provedeních – nerez, antracit a měď. Lze dokoupit i náhradní kovové vložky.

 

 

IMG_2962_grandemaxresdefault

 

 

FreeJump

 

Jedná se o bezpečnostní třmeny s tělem, které je ze 2/3 z kovu a zbytek je obalený plastem včetně plastového ohebného ramene z vnější strany. Třmeny jsou mírně vyosené a rozděleny na levý a pravý, což je označeno z vnitřní strany třmenu. Na prodej jsou hned v několika barvách a verzích, které se od sebe mírně liší. Verze LITE má na nášlapné ploše hroty plastové a některé typy jsou i váhově omezeny (do 60 kg), verze PRO má hroty kovové a jsou bez váhového omezení. Můžete si na nich měnit i PIN, dle vašeho barevného naladění, které jdou zvlášť dokoupit. Freejumpy mají i své specifické řemeny, ovšem jde v nich jezdit i s klasickýma.

 

 

freejump_colours_1fIMG_1890 free jump

 

Třmeny jsou primárně určeny na skoky, na kterých nohu většinou opravdu podrží, jednou velikou nevýhodou je, že mají opravdu velikou tendenci vytáčet špičku od koně. Na drezuru jsem je zkoušela také, na tu mi opravdu vůbec nevyhovovaly, přišly mi na toto odvětví zbytečně mohutné a “nekontaktní”.

Na druhou stranu, když špatně spadnete, třmeny vás sice zachrání, ale mohou se zlomit, což je poměrně drahá sranda. Někdo na ně nedá dopustit, někdo od nich odrazuje. Další věc je bolest kotníků, názory jsou různé, každý musí vyzkoušet. Než si je koupíte, doporučuji si je nejprve půjčit.

 

 

IMG_336315672554_1563151370377992_6558140179722262350_n

 


Smilling Lussie a Caroliness&Malibu