Proč využívat kavalety?

Kavaletová práce je něco, co využije jezdec i kůň jakékoliv úrovně. Má spoustu výhod a my se na ně dnes mrkneme.

 

První se podíváme na to, proč je kavaletová práce výhodná pro koně.

 

Uvolnění a posílení svalstva koně

Při překonávání kavalet musí kůň zapojit zádové svalstvo, proto jsou kavalety vhodné pro jeho uvolnění. Kůň se tak naučí vyklenout hřbet, uvolnit se a zádové svalstvo posílit. Tím si jeho pohyb získá přirozený rytmus.

 

Jistější došlapování

Díky kavaletám se kůň naučí zvedat pořádně nohy, být pozorný a dívat se, kam vlastně šlape, protože u každého kavaletového cvičení bude jeho překonávání vypadat jinak. S tím souvisí i rovnováha. Kůň totiž musí kavalety překonávat na pravou i levou stranu, přizpůsobovat se vzdálenostem břeven a pobídkám a požadavkům jezdce. Je to skvělá příprava na nerovný terén na vyjížďkách. U drezurních koní se navíc může výrazně zlepšit kmih nohou.

 

Prodloužení a zkracování chodů

Správné vzdálenosti mezi kavaletami jsou základ, ale v případě, že je od sebe dáme buďto dál, nebo blíž, můžeme jednoduše trénovat zkracování a prodlužování chodů. Stačí jen dát pobídku a kůň snadněji pochopí, co po něm chceme, než kdybychom trénovali bez kavalet.

 

Zpestření práce

S kavaletami dokážete divy a můžete z nich postavit všemožná cvičení, čímž zabavíte jak sebe, tak i koně. Vždy říkám, že kavaletová práce je skvělá pro koně bez chuti do práce, protože vždy dokáže nějak zaujmout.

 

Kavalety

 

Kavalety jsou samozřejmě velmi výhodné i pro jezdce.

 

Zlepšení rovnováhy a zpevnění sedu

Nad kavaletami se jezdec musí přizpůsobit pohybu koně a nerušit jej. Jezdec se tedy musí uvolnit, ale zároveň být zpevněný a v rovnováze. Proto často vidíme, jak jezdci nad břevny jezdí s rozpaženýma rukama či bez třmenů.

 

Zlepšení odhadu nájezdu a odskoků

Na prvním místě se jezdec naučí koně na kavalety korektně navést. To znamená nekličkovat, jet v pěkném tempu a najíždět na střed. Na druhém místě jsou to samotné odskoky. Pokud se odskok u kavalet nepovede, je to alespoň v začátcích mnohem bezpečnější než u klasických skoků a jezdec se tak nemusí bát. Zároveň si tak trénuje oko a při skákání to pak bude mít mnohem jednodušší.

 

Kavalety 2

 

 

Smilling Lussie