Skijoring aneb Pojďme si zalyžovat!

Název skijoring pochází z norštiny a znamená „řízení na lyžích“. Je to zimní (a dalo by se říct i adrenalinový) sport, při kterém je lyžař ,,připoután“ ke koni, který jej táhne za sebou, a kterého řídí jezdec na něm sedící. Je zajímavé, že na některých francouzkých soutěžích na koni jezdec nesedí, kůň je tak ovládán pouze lyžařem. Můžeme se také setkat s variantou dog-skijoring, kdy je lyžař táhnut psem.

Skijoring vznikl ve Skandinávii, kde byl ale po stovky let využíván k transportu. V dnešní době je velmi oblíbený v Severní Americe, kde jsou pořádány šampionáty, kliniky, soustředění apod.

Lyžař a kůň jsou spojeni dvěma lonžemi o délce 6-9 metrů, které jsou pod bočnicemi provlečeny do řemenů zápinek podbřišníku; druhý konec lonží drží lyžař. Je proto důležité, aby byl kůň navyklý na tah a popruhy, které má kolem sebe. Důležitý je také rozestup mezi koněm a lyžařem a to minimálně 4 metry. Lyžař by měl mít rovnováhu, jelikož trasa bývá často plná hrbolů a nerovností, najít na ní můžeme i slalomy či různé skokánky. Tento sport je možné provozovat i na snowboardu, to už je ale náročnější.

 

IMG_4068

 

Prodávají se speciální postroje pro skijoring, ovšem pokud tuto aktivitu chcete zkusit pouze z legrace, je podle mě zbytečné jej kupovat – a ještě navíc, když si jej doma můžete jednoduše vyrobit. A jak?

Pokud chcete lyžovat bez podpory jezdce na koni, můžete využít obyčejný lonžovací obřišník či madla, podbřišník nebo podobný silnější popruh. Tento popruh/pobřišník nám bude sloužit jako poprsák, takže budeme mít jistotu, že se nám obřišník či madla nebudou nikam posouvat. Připevníme jej k obřišníku – buďto karabinami či různými provazovými oky (to záleží na vašich možnostech a kreativitě). Pokud máte k dispozici ještě kousek popruhu, můžete jím „poprsák“ zajistit tak, že jej přehodíte koni přes krk a z obou stran do poprsáku zapnete. Zabráníte tak tomu, aby, například pokud kůň zastaví, sjel dolů pod nohy. Poté už stačí vzít lonže, zapnout do udidlových kroužků a provléct kroužky obřišníku a váš podomácku skijoringový postroj je na světě!

V případě, že nechcete lyžovat, ale jezdit na sáňkách, což je taktéž velmi populární, stačí pouze prodloužit provaz, kterým máte poprsák připevněn do obřišníku, na takovou délku, abyste mezi sáňkami a koněm měli bezpečnou vzdálenost a máte hotovo.

Pokud chcete skijoring zkusit i s jezdcem na koni, postačí vám klasický poprsák, kterým sedlo opět zajistíte, aby nesjíždělo dozadu, a lonže, které provléknete v místě podbřišníku.

 

25396104_1755781927807638_1776859080973655262_n

 

Autorka fotografií: Barbora Toulcová


Smilling Lussie