Koňský zubař? Ano!

My lidé máme vytvořený v hlavě strach ze zubařů, všichni máme se zubařem či zubařkou dvakrát do roka „rande“. No rande, myslím, že z toho máme spíše noční můru než abychom se těšili až našeho zubaře uvidíme. A co naši koně? Také potřebují zubaře? A jak to vlastně probíhá?

Někteří dnes považují návštěvu koňského zubaře za zbytečný luxus, ale neví, že kůň může podat lepší výkon a zůstat v kondici až do vysokého věku pokud má dobré zuby. Koňský zub se vysouvá z dásně po celý život koně rychlostí 2-3 mm za rok. Při žvýkacím cyklu se zuby obrušují a vznikají velmi ostré hrany. U vrchních zubů tyto hrany můžou zraňovat sliznici tváří. Ostré spodní zuby mohou zraňovat jazyk a kůň žere pomalu a opatrně, často vybere jen nejlepší seno a zbytek nechá. Závažným problémem jsou vlčí zuby. Jsou to zakrnělé stoličky, které při vývoji koňského druhu ztratily na významu a zakrněly. Ty dělají velké problémy, protože se nejvíce setkají s udidlem.

Když zubař příjde ke koni, vždy se podívá na jeho aktuální zdravotní stav, prohlédne si ho a seznámí se s ním, k tomu mu jeho majitel řekne věk koně, pohlaví, plemeno a informace o předešlé péči a problémech se zuby daného koně. Tímto je anamnéza ukončena. A jde se na věc.

U některých koní se dává sedace, víceméně ale většina majitelů i zubařů to chtějí dělat bez sedace. Je to pro koně lepší ohledně zdraví. Jde o klidný přístup ke koni, nesmí se vystrašit hned při první příchodu zubaře k němu.

Aby bylo vše v hubě vidět, je třeba vypláchnout veškeré zbytky potravy a následně nasadit koni rozvěrák. Ten je nejpodstatnějším vybavením, jelikož bez něj nejde huba ani pořádně vyšetřit, natož ošetřit. Dutina ústní se rozděluje do 4 kvadrantů. Začíná se vlevo nahoře a postupuje se dle směru hodinových ručiček.

Máme tu tabulku ohledně prvních zubů u koní:

- Zub Mléčný Trvalý
- První řezák 0-1 týden 2,5 roku
- Druhý řezák 2-4 týdny 3,5 roku
- Třetí řezák 7-9 týdnů 4,5 roku
- Špičák - 3-4 roky
- První premolár - vlčí zub - 6-9 měsíců
- Druhý premolár 2-8 týdnů 2,5 roku
- Třetí premolár 2-8 týdnů 3 roky
- Čtvrtý premolár 2-8 týdnů 4 roky
- První molár - 1 rok
- Druhý molár - 2 roky
- Třetí molár - 3,5 roku

A co vy voláte zubaře? Kája to má naplánované před začátkem sezony 2018. Na fotce Gira která měla minulý týden "rande" s panem zubařem. Gira poslední měsíc nechtěla brát udidlo,vadilo jí to a brousila si zuby o zeď, tím se hned volal zubař a teď se už cpe, dokud nepraskne. :)

 

1


Adminka Ell&Cara