Je krásný, ale.. ?

Australské merino, pravý beránek, merino z ovčí vlny, ovčí beránek .. všechny tyto názvy směřují k jednomu a tím je PRAVÝ OVČÍ BERÁNEK.

Merino je významné plemeno ovce, které původně pochází ze severní Afriky. Hlavním producentem této vlny jsou chovatelé v Austrálii ( proto také australské merino). Přírodní merino má mnoho předností - vlna je prodyšná, nezapáchá, neškrábe a její údržba je snadná. 

Výrobky pro koně jsou hlavně podsedlové dečky, potahy na podbřišníky, potahy na nánosníky, obaly, vložky do chráničů, potahy na poprsníky nebo beránky přímo pod sedlo. Většina z těchto věcí je v častém kontaktu s tělem koně a především s prachem a jeho potem. 

_MG_7010_MG_7027

Merino je velmi odolné vlákno, které perfektně odvádí pot a reguluje teplotu v přímém kontaktu. Nepřehřívá (!) koně, jak si spousta z vás myslí. Mezi funkci merina bychom rádi vyzdvihli jeho regulaci teploty, odvod potu ve formě páry, antibakteriální složení a antimykotické vlastnosti. 

Má ale také tlumící efekt, pokud vám nesedí sedlo, nechcete drcat koním do zad při skocích nebo prostě ochránit nohy od nárazů - je to to pravé ořechové. 

IMG_9851_MG_6924

Každý předtím než si jej pořídí na koně se často ptá. Jak ho udržovat?  

Je to sice krásné, ale ta údržba... Když věnujete po každém ježdění alespoň 2 minuty rozčesání a odstranění ,,cucků" z beranu, uvidíte, že merino vypadá pořád jako kdyby jste ho zrovna koupili z obchodu. 

Věnujte také pozornost těm malým lístečkům od výrobce (než je ustřihnete), které vás informují o tom, jak vlastně o výrobek pečovat. 

Při praní v pračce, si najděte program na vlnu. My osobně pereme beránky v pračce, na velmi jemný program nejlépe ve studené vodě a na krátký časový interval (z pohodlnosti). Před praním ještě beránek namočíme a aplikujeme prací prostředek Fellwash Lanasil. Poté (třeba) podbřišník necháme volně uschnout. 

PS: i s teplým programem v pračce jsme to riskli :-)

Pokud máme více času, uděláme to ručně. Beránek namočíme do studené (vlažné) vody, protřeme jej v rukou aby se voda dostala všude a použijeme prací prostředek Fellwash Lanasil. Ten necháme na čas působit, poté jej opět studenou vodou opatrně vymácháme v rukou a necháme uschnout někde ve stínu (ne na slunci!). Doporučujeme jej nenechávat na topení či na věcech, které by vám jej mohli obarvit (rez atd.). Také nevěšet na šnůry, na kolíčky .. merino může ztratit svůj tvar. 

fellwash_MG_7124

A co s ním pak? 

Až beránek volně uschne, je třeba jej ještě opatrně vyčesat kartáčem (vyčesávání doporučuji provést i po každém ježdění). My doporučujeme Magic Brush - je šetrný a jemný. Přirozená vlastnost je, že se beran časem začne žmolkovat a začne připomínat ovci. Proto je nutné jej pravidelně vyčesávat od cucků a žmolků a také koňských chlupů.

Doporučujeme beránky schovat před kočkami a myšmi, jelikož je to pro ně krásná a měkká podložka, dokáží s nimi udělat neplechu. 

Myslíme, že není třeba házet beránky za hlavu, spousty lidí jej nekupuje právě kvůli údržbě. My jsme jej testovali na čundrech, puťácích, na jízdárně, v řece a v jiných podmínkách. Nejsme ten typ, který nevleze do řeky jen kvůli toho, že má na sobě zrovna něco z merina a to by se nedejbože namočilo.. Ne, prostě prošlo bahnem, blátem, pískem, vodou, bažinami, jehličím a vším možným a stále vypadá jako nové. 

DSC_0282_MG_6666

Ujíždíme na bílém (přírodním) beránku, avšak pokud se bojíte, že bude za chvíli jako čuně (při pravidelném čištění fakt ne) můžete zvolit jinou variantu tmavší barvy.

Beránek se v dnešní době vyrábí už ve spoustě barevných variantách - přes bílou, modrou, růžovou, zelenou, šedou až po černou.

IMG_7002IMG_7006IMG_7036

Beránek, který od nás nakupujete pochází z Německa, jeho výrobě věnují spoustu času a dokáží s nimi nemožné. 

Pokud se na ně chcete mrknout, najdete je zde - v sekci MERINO. Rozmanitost od podsedlových deček, přes chrániče nohou, podbřišníků až po prací prostředky. 

A v neposlední řadě bych vám chtěla představit miláčky našich zákazníků, kterým není jedno co jejich kůň nosí. 

 

A jaké zkušenosti s nimi máte vy?