Hej bláto! Máš na sobě kousek koně!

S jarem je spojená další radostná věc, která souvisí s aprílovým počasím.....Bláto....bláto, kam se podíváš :)

Ačkoliv se dá považovat letošní jaro za poměrně suché, celý květen nám moc slunečných dnů nepřinesl a předpověď nevypadá zatím moc optimisticky. A tak se stalo, že mnozí z nás už mají místo travnatých výběhů bahenní lázně. Snad ve všech sebeudržovanějších výbězích najdeme místečko (u napáječky, krmeliště nebo vchodu), kde se nám drží bláto. Pokud koně nestojí 24/7 po hlezna v blátě, nemusíme se znepokojovat. Co je u mě ale sázka na jistotu, že jakmile zaprší, můj milovaný prasooř si najde i tu nejmenší loužičku a v ní se poctivě obalí. Znáte to taky? Jdete si pro koně do výběhu ale ouha! Kde je? Šiml se maskuje za hnědáka, odznaky zmizely, někdy i deka, z hřívy jsou dredy...zoufalství. Pokud nechceme denně obalovat koně do strečové folie nebo držet 24/7 v boxe, asi se této koňské kratochvíle nezbavíme. Takže si pojďme raději říct nějaké vychytávky, jak na bláto!

 

HR0007Bob-Atkins-767x509

Osobně pokud můžu, snažím se různými opatřeními co největšímu zašpinění předcházet. Pokud je blátivo, dávám lehkou membránovou deku. Do už teplého počasí je lepší použít deku bez zateplení, která koně nezapaří a má dobrý střih, jelikož v období línání je srst ještě více náchylnější k tomu se lámat a odírat. S vyvýšeným krkem,  bez zateplení, z kvalitního materiálu a s dobrým střihem jsou určitě deky Horseware. O jejich kvalitě si můžete přečíst na nejrůznějších koňských fórech. Za sebe pak pro trhače doporučuji deky z ripstop materiálu - např. Eskadron 1680D. Vlastním ji několik let, a při dobré posezónní péči je stále materiál skvělý, pevný, bez větších oděrek (a to máme ve výbězích neustále veselo!).

1500359

Jako prevence proti dredům se mi osvědčilo zaplétání. Žíně to dokonale neuchrání, ale to ani svěcená voda. Vyplatí se investovat do lesku na srst a tím nastříkat jak koně, tak hřívu a ocas. Lesk vytvoří na srsti film, který sice bahno nezlikviduje, ale dá se pak mnohem lépe vykartáčovat. V nabídce u nás můžete pořídit různé lesky a rozčesávače, ze kterých můžete vybírat.

 

ROSE9654.jpg3_1800x1800

 

Když už si ale z výběhu přivedeme "bahňáka", nezbývá než hřebelcovat a hřebelcovat... Ještě mokré bahno nedostaneme dolů opravdu ničím jiným než vodou a šamponem. Pokud je na to počasí, je to ideální řešení. Zvolit můžete opět z nepřeberného množství šamponů podle určení na koně citlivé, světlé, tmavé nebo šampony, které zanechávají vůni odpuzující hmyz.

 

A když bláto zaschne v tlustou krustu, musíme z něj koně nějak vysekat. Dnes už máme k dispozici nejrůznější vychytávky různých výrobců. Na opravdu vrstvu zaschlého bahna jsou nejlepší kovová hřbílka. Můžeme použít spirálu, která se skládá z několika pilových oček. Pozor musíme dávat při přejíždění kloubů nebo hrbolků v srsti, některým koním není vůbec čištění kovovou spirálou příjemné.

Na podobném principu, jako kovová hřbílka, funguje i Slick´N´Easy od Farnamu. Jedná se ale spíše o takovou "pemzu", čili ideálně pro koně, kteří kovová hřbílka opravdu špatně snášejí. Na video se můžete podívat zde: https://www.youtube.com/watch?v=feRrxPincR8

 Dokonalou vychytávkou jsou také výběhové chrániče od značky Premier Equine. Jsou vyrobeny z ventilovaného neoprenu Air-Tech pro maximální prodyšnost. Anatomicky tvarované tak, aby poskytovaly vašemu koni maximální pohodlí. Ideální do největšího sajrajtu. Vhodné i pro rousaté koně, pokud je dobře zapnete. 

Turnout-Mud-Fever-Boots-2_1024x

Když se zbavíme toho nejhoršího, přistoupí na řadu hřbílka plastová, gumová, rýžáky apod. Za mě jednoznačně nejuniverzálnější a nejšikovnější věc, na kterou nedám dopustit, jsou kartáče MagicBrush. Prodává se v balení po třech a cena je více než příznivá za tu parádu, kterou vám kartáč udělá. Časem plastové štětinky odejdou, ulámou se, ale vydrží opravdu hodně. Používám je na celého koně, štětinky jsou dostatečně měkké, aby koni nevadily na citlivých místech a zároveň dost pevné, aby odstranily špínu a uvolněnou srst. Když se kartáč zanese srstí nebo špínou, stačí několikrát klepnout o pevnou podložku a špína vypadá. Pokud je už kartáč opravdu hnusný, hodím ho do pračky a prostě vyperu :) Když kartáč otočím, používám ho místo stěrky na pot a vodu. Hřbílka MagicBrush zařazuji určitě do kategorie MustHave každého koňáka!

 

mg